Opsporen voedingsintoleranties 

 

Het vermoeden bestaat dat bijna de helft van de mensen overgevoelig reageert op bepaalde voedingsmiddelen. De effecten hiervan zijn niet levensbedreigend. Het zijn vaak ‘vage’ klachten die moeilijk te linken zijn aan voeding. Echter, de symptomen kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van het leven. 

De symptomen van een voedingsintolerantie kunnen tot 72 uur na het eten van een ‘trigger’-voedingsmiddelen ontstaan. Dat maakt bloedonderzoek tot een waardevolle tool.

Wanneer voedingsintoleranties laten onderzoeken? 

 

Voedingsintoleranties kunnen zeer uiteenlopende fysieke en mentale klachten veroorzaken zoals:

– Acne
– Angstaanvallen
– Buikpijn
– Chronische vermoeidheid
– Constipatie
– Depressie
– Diarree
– Duizeligheid
– Fibromyalgie
– Misselijkheid
– Endocriene stoornissen
– Stemmingswisselingen

 

 

 

 

– Haaruitval
– Hoofdpijn / migraine
– Hyperactiviteit / ADHD
– Hoge bloeddruk
– Prikkelbaar darm syndroom (PDS)
– Prikkelbaarheid
– Infectiegevoeligheid
– Jeuk-/ roodheid
– Spier-/ gewrichtspijn
– Spiertrekkingen
– Winderigheid / opgeblazen gevoel

Op welke voedingsmiddelen kan er getest worden?

 

De volgende testen om voedingsintoleranties op te sporen, zijn aan te vragen:

– Prescreening: 7 meest voorkomende voedingsintoleranties 
– Prescreening uitgebreid: 31 meest voorkomende voedingsintoleranties (zie foto rechts)

 

Afhankelijk van de uitslag van de test kan er vervolg onderzoek aangevraagd worden op de volgende parameters:

– Daily’s (kruiden, veelgebruikte nutriënten): 88 voedingsmiddelen 
– Melk/eieren screening: 24 voedingsmiddelen 
– Granen/noten screening: 40 voedingsmiddelen 
– Vlees/vis screening: 40 voedingsmiddelen 
– Fruit/groenten screening: 88 voedingsmiddelen 

 

Ik raad vrijwel altijd de prescreening uitgebreid aan, dit is in de meeste gevallen voldoende om de grootste verstoorders op het gebied van voeding bloot te leggen.

De kosten voor de prescreening uitgebreid zijn € 115,-
(Er kunnen extra kosten, plus minus € 15,-, gerekend worden voor het bloedprikken).

Wat is het verschil tussen een  voedingsintolerantie en voedingsallergie?

 

Bij een intolerantie zien we een vertraagde reactie van het immuunsysteem. Dit betekent dat het niet direct reageert maar het kan wel twee tot drie dagen duren voordat er een klacht ontstaat. In tegenstelling tot een allergie waarbij het immuunsysteem wel direct in actie komt. 

Let op!
De voedingsintolerantie test legt alleen de voedingsintolerantie bloot en niet de voedingsallergie.