Zelf gemaakte melk kefir

Bereidingstijd

48 uur

Porties

5

Level:

Kefir

Ingredienten

  • 1L (rauwe) biologische volle melk

  • 100 gr melk kefir korrels


Benodigdheden

  • Glazen wekpot

  • Plastic zeef

  • Spatel


Bereiding

Laten fermenteren

In het kort komt het er op neer dat je 1L melk met 100 gram kefir korrels 48 uur lang op een donkere plaats in een weckpot laat fermenteren. De ideale temperatuur om de kefir te laten fermenteren is tussen de 20 en 30 graden.


Als het klaar is...

Na 48 uur fermenteren heeft er een soort scheiding in de melk plaatsgevonden. Je ziet een scheiding tussen de melk en water (wei). Als de kefir klaar is doe je het door een plastic zeef waarmee je de korrels scheid van de melkkefir.


De korrels kun je schoonmaken met koud water en opnieuw in een weckpot doen met 1L.


De melk kefir kun je bewaren in een glazen fles of pot in de koelkast.


Belangrijk

Gebruik geen schoonmaakmiddelen om de weckpot schoon te maken. Gebruik heet water en een schone aparte schuurspons die je nergens anders voor gebruikt. Laat de kefir korrels niet in aanraking komen met metaal.