Prikkelbaar darmsyndroom

 

Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten die je ervaart wel aanhouden, wordt vaak de diagnose PDS gesteld.

 PDS is een complexe darmaandoening en treft minimaal 10% van de Nederlandse bevolking. Gelukkig is er in de meeste gevallen écht wat aan te doen. 

Opzoek naar de oorzaak …

 

Het kan een opluchting zijn dat er niks ernstigs aan de hand is. Tegelijk kan het frustrerend zijn omdat je nu nog steeds niet weet waardoor jou klachten ontstaan.

PDS is een verstoring van de functie van het spijsverteringssysteem, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende darmaandoening en de symptomen verschillen sterk van persoon tot persoon. Buikpijn, diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, misselijkheid, zuurbranden staan vaak op de voorgrond.

De oorzaak van PDS is niet helemaal bekend, wat we tegenwoordig wel weten is dat de oorzaak van PDS door verschillende factoren verklaard kan worden.

  • Voeding intoleranties
  • Overgroei van bacteriën, schimmels of een parasitaire infectie
  • Dysbiose van het darmmicrobioom 
  • Beschadiging van de darmwand
  • Verstoring in de communicatie tussen de hersenen en de darmen

 

Om een beter beeld te krijgen van waarom jou darmen geprikkeld zijn werk ik met ontlasting- en bloed onderzoek. 

Onderzoeken

 

Ontlasting onderzoek
Het spijsverteringskanaal is meer dan een passage van mond tot kont. In de darmen huizen miljarden bacteriën, virussen en schimmels. Deze zitten daar niet alleen voor de lol en ze hebben meer taken dan alleen het helpen met het verteren van voedsel. Zo reguleert het darmmicrobioom de stoelgang, produceert enzymen, vitamines en neurotransmitters, ondersteunt de ontgifting en traint het immuunsysteem.

Een disbalans in het het darmmicrobioom kan een scala aan vervelende klachten in de darmen en door het hele lichaam geven, waaronder PDS. Tijdens het ontlasting onderzoek kijken we o.a. naar de werking van de vertering, de zuurgraad van de ontlasting en of er een overgroei aanwezig is van schadelijke bacteriën, gisten en parasieten die de PDS klachten kunnen verklaren. 

 

Voedingintoleranties
Voedingsintoleranties kunnen zeer uiteenlopende fysieke en mentale klachten veroorzaken waaronder PDS. Daarom onderzoeken we de zeven meest voorkomende voedingsintoleranties. 

 

 

Wil je meer informatie? Plan dan nu je gratis en vrijblijvende intake gesprek!