Ontlastingsonderzoek 

 

In mijn praktijk werk ik regelmatig op basis van de uitslag van een ontlastingsonderzoek. Een ontlastingsonderzoek kan de oorzaak van klachten meer inzichtelijk maken .

Bij bijvoorbeeld psychische klachten , maag-darm klachten, huidklachten of vermoeidheid kan de uitslag van een ontlastingsonderzoek aangeven of dit wordt veroorzaakt door een verstoort een slechte vertering, een verstoord darm-microbioom, ontstekingen of een overgroei van ziekmakende micro-organismen. 

Waarom en wanneer een kan een ontlastingsonderzoek zinvol zijn?

 

Een ontlastingsonderzoek kan zeer zinvol zijn bij de volgende klachten en/of indicaties:

  • Vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Prikkelbare darmsyndroom (IBS)
  • Verdenking op voedingsallergieën en/of intoleranties
  • Huidproblemen
  • Hoofdpijn
  • Infecties
  • Veelvuldig antibiotica gebruik
  • Verdenking op Candida
  • Vaginale schimmelinfecties etc.

Op basis van de resultaten van het ontlastingsonderzoek wordt bepaald welke orthomoleculaire supplementen toegepast kunnen worden en of eventuele vervolgonder­zoeken nodig zijn.

 

Wat meet je o.a. met een ontlastingsonderzoek?

 

Een ontlastingsonderzoek (basisscreening) is een zeer uitgebreid onderzoekspakket dat is samengesteld uit verschillende onderzoeken. Om je een beter beeld te geven van wat een ontlastingsonderzoek inhoud heb ik hieronder de belangrijkste parameters kort uitgelegd. 

 

pH-waarde

De zuurgraad van de ontlasting dient binnen een bepaalde bandbreedte te liggen om te zorgen dat alle processen goed kunnen verlopen

Consistentie en kleur

De structuur en kleur van de ontlasting geeft informatie over de kwaliteit van de ontlasting. Afwijkende waardes kunnen een aanwijzingen zijn van verteringsproblemen

Zijn er onverteerde resten van zetmeel, spiervezels en vetzuren

De spijsverteringsresten die in de ontlasting worden gevonden (zetmeel, spiervezels en vetzuren) geven inzicht in de effectiviteit van de vertering.

Residente flora 

Dit zijn de goede bacteriën. Van vijf belangrijke soorten bacteriën wordt de hoeveelheid bacteriën per gram ontlasting gemeten.

Transiëte flora

De ‘slechte’ darmbacteriën. Als er in de darm overlast is van een of meerdere slechte bacteriën dan wordt door middel van het onderzoek aangegeven hoeveel slechte bacteriën er per gram ontlasting aanwezig zijn.

Mycologie

Eventuele aanwezigheid van gisten (denk aan Candida) en schimmels wordt bepaald.

Dysbiose

Dit getal geeft de mate van disbalans in het microbioom aan.

Virulente factoren

Dit zijn stoffen die afgescheiden worden door een deel van de aanwezige bacteriën. Deze kunnen ziekmakende eigenschappen hebben, met name door de afvalstoffen die worden gevormd. Hier kunnen de lever en darmwand van te lijden hebben.

Ontstekingen

Is er een indicatie op de aanwezigheid van ontstekingen

Secretorisch IgA en Beta-defensin 2

Deze stoffen maken onderdeel uit van de afweerreactie. Door afvalstoffen, parasieten, bacteriën, virussen, slechte voeding, schimmels kan het slijmvlies in de darm beschadigd raken. De hoeveelheid Secretorisch IgA en Beta-defensin 2 geeft informatie over de afweerreactie in de darmen en indirect ook over de belastende factoren in de darm.

Alfa-1-antitrypsine

Dit zegt iets over de aanwezigheid van ontstekingen in de darm. Is deze waarde verhoogd dan ontstaat meestal een hyper permeabele darm (leaky gut).

EPX

Dit is een eiwit dat vooral aanwezig is bij voedingsafhankelijke ontstekingen. Het is dus een indicator voor voedingsallergieën en/of voedingsovergevoeligheid. Bij een verhoogde waarde dient bloedonderzoek naar voedingsintoleranties gedaan te worden.

 

De investering voor een basisscreening zijn € 220,-